jag och mina knepiga kostvanor... :) för den som är intresserad.

Jag äter Herbal Life, och det har hjälpt mig tok tok mycket. men jag har studerat grejerna lite närmare nu och blir lite fundersam över vissa saker. men nja, det kommer nog finnas med i mitt liv ett tag till.... inte redo att ge upp det helt.

Sedan det nya, fast egentligen så har jag ätit såhär sedan länge men inte haft något namn på det.... jag har i några år trott att det var GI. Oj så fel.... fast på samma väg i början för den som inte är speciellt påläst...
LCHF... ni vet Annika Dalhqvist som har sin blogg - läkaren och äta massa fet "dieten". Där människor med typ 2 diabetes har kunnat gå av sina mediciner - vilket är helt sjukt!!!! mirakel egentligen!
Här är lite hur jag äter och tänker på och vad den livsstilen av mat går ut på.... tänk på att jag tränar Massa och tänker väldigt mycket på vad jag stoppar i mig och vad för arbete jag ska utföra.... och kanske inte gör allt till punkt och prick eftersom jag har egen erfarenhet av vad jag mår bra av. Det är direkt kopierat allt som står nu....

Kostprogram för LCHF (LowCarb-HighFat, lågkolhydrat-högfett)
För hälsa och viktkontroll. Kolhydrater = socker och stärkelse

Du får äta: Mjölkprodukter. Mjölk, fil och yoghurt (finns laktosfria varianter för laktosintoleranta), Grekisk/Turkisk yoghurt, ost (ej mager), feta-ost, keso, creme fraiche, grädde, smör, majonnäs etc. Helst ekologiska produkter. Du ska inte välja lågfett-produkter, och inte sockrade! Nötkött, fläskkött, lammkött, kyckling, fisk, skaldjur. Skär inte bort det synliga fettet! Kryddor (utan Glutamat, smakförstärkare och E-nummer), salt efter smak. Hemgjorda såser utan kolhydrater. Grönsaker. Olja(raps eller oliv)-vinäger-dressing. Majonnäsdressing. Linfrön. Oliver. Olivolja och rapsolja (endast ekologiskt odlade, kallpressade). Kokosfett (inte silverpaketet i affären, utan ren, oprocessad, produkt som kan finnas i hälsokosten, eller köpas från inköpsställen i min bloggmarginal). Ägg, helst ekologiska, de innehåller mer omega-3. (Inte mesost, inte blodpudding; för mycket socker) Titta i affären på innehållsförteckningen: Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne Det finns en stor risk, att det i vår normala kost blir en brist på den fleromättade fettsyran omega-3. Den finns i riklig mängd i fet fisk, samt i tillskott av fiskolja. Finns också i kött och mjölk från gräsbetande djur, samt i ägg från från hönor som fått vegetabiliskt omega-3-haltigt foder.

Avstå från (eller minsta möjliga): Potatis, och potatisbaserade varor som chips och pommes frites. Ris och risprodukter. Majs och majsprodukter (ex cornflakes). Spannmålsbaserade produkter som pasta, bröd, kex, frukostflingor, gröt, välling, pannkaka etc (stärkelserika födoämnen) Om du känner att du inte helt kan avstå från exempelvis bröd eller potatis kan du trappa ner successivt. Korv och andra charkprodukter. Här finns många E-nummer, som glutamat etc som skadar våra kroppar. Bör ätas bara vid enstaka tillfällen. Godis, kaffebröd, tårta. Sockersötade drycker. Allt socker och allt sockrat. Margariner (på kemisk-teknisk väg hårdgjorda och smörliknande vegetabiliska fetter) Omega-6-rika matoljor (exv majsolja, solrosolja, sojaolja, jordnötsolja)

Du får äta lite av: Bönor, linser, frukt (inte torkad frukt, koncentrerat socker). Nötter, mandel, solrosfrön. Någon bit choklad med hög kakao-procent, 65-70%. Dessa innehåller låg andel, långsamma, kolhydrater. Uteslut gärna under bantning, du kan äta lite mer av det när du kommit ner till idealvikt. Dricka bara lite alkohol, den är fettbildande, och stör blodsockerbalansen. Öl innehåller maltos som är en mycket snabb kolhydrat.

Exempel:
Frukost: filmjölk + 1 msk linfrön (+ev lite solrosfrön) Fil är snålt på protein och fett. Man kan förstärka den med ett par matskedar keso och grädde. Alternativt ägg, bacon eller skinka. Eller omelett med skinka eller annat tillåtet. Eller en liten riktig, kolhydratsnål, måltid. Kaffe eller te med eller utan grädde och/eller mjölk.
Lunch o middag: Kött-, fisk- eller kycklingrätt med grönsaker. Grytor, soppor eller gratänger med ovanstående tillåtna födoämnen. Du kan tillaga de flesta recept i kokböcker, om du bara undviker kolhydratrika ingredienser. Man bör då ofta öka fettmängden genom att sätta till smör eller grädde. Drick vatten till maten.
Tips: Lätt förvälld blomkål eller broccoli är utmärkt ersättning för potatis. Ostskivor på blomkålen är gott. Ett blomkålshuvud, i buketter, kokt med 2 dl grädde, sen mixad, med salt och peppar - är godare än potatismos. En god och billig sallad är ½ kg vardera av grovriven morot och strimlad vitkål med dressing av ½ dl vardera av olja och vinäger, eller majonnäs/grekisk yoghurtdressing. Den håller i kylskåp i flera dagar. Man kan ha två olika sorters sallad på bordet så blir det mycket gott på tallriken.
Du kan äta lite vetekli eller havrekli, förutom linfrön, i filmjölk till frukosten, om du behöver för tarmfunktionen. Om du blir hungrig eller sugen: 1-2 ostskivor (med smör på), en skinkskiva, ett glas mjölk eller fil, några oliver, nötter, eller annat tillåtet.
Till fika kan du rulla ihop en ostskiva och/eller skinkskiva som tilltugg till kaffet. Man kan bre litet smör eller Bregott på innan man rullar, så blir det ännu godare. Eller ta några nötter. Vill man gärna ha en smörgås kan man ta en Finn crisp (bara ca 4 g kh) eller flatbröd, eller Wasa Fiber plus, med rikligt med smör och pålägg på.
Det behöver inte vara några problem med att gå på restaurang, eller äta smörgåsbord, eller gå på kalas, avstå bara från kolhydratrika delar av måltiden, och ät måttlig mängd. Glöm din gamla uppfostran att man måste äta upp. Du blir aldrig däst efter en kolhydratsnål måltid.
Frukt är möjligen nyttigt, men den höjer blodsockret, och fruktosen lär gå rakt in i fettväven, och lagras upp där som fett, varför man kan vara litet restriktiv vid viktnedgång. (särskilt bananer och vindruvor innehåller mycket kolhydrater). Förslagsvis kan man äta 1 frukt om dagen, gärna som efterrätt. Om viktnedgången går för trögt bör du utesluta frukt, bröd och nötter helt, tills du väger det du vill.
Fysisk träning är bra för att främja hälsa, kraft och välmående. Dessutom får kroppen signal att den inte får bryta ner muskulatur, utan bara ta energi från fettdepåerna. Men en överviktig person har mycket svårt att gå ner i vikt enbart med fysisk träning om den fortsätter att äta hög andel kolhydrater. Det går mycket lättare att träna när man går ner i vikt. Kolhydrater behövs möjligen vid tungt kroppsarbete och hård fysisk träning, så man får prova ut hur mycket man behöver då. (Jag har dock hört talas om Vasaloppsåkande på enbart fettladdning) Vid lågintensiv aktivitet som promenader behöver man inte ladda med extra kolhydrater, utan kroppen klarar då av att täcka energibehovet med fettförbränning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0